Børne er i dag totalt mediekompetente, de navigerer i medielandskabet med en naturlighed. De har i den grad begreb om medieteknologin. De bruger internettet, kommunikerer med venner på MSN, de spiller komplicerede pc spil, downloader musik og film, ser TV, smser- gerne flere ting på en gang.
Dette kan være kilde til bekømring hos forældre og lærere. Men hvad ved vi egenlig om børns mediebrug? Hvordan påvirker børns mediebrug deres identitetsudvikling? Er det sådan at børn "overtager" etiske reglsæt der kommer til udtryk i medierne?
Børnenes og de unges mediekompetancer kan karakteriseres som en "tavs viden", som børnene erhverver sig, når de bruger elektroniske medier; det vil sige at de har et kendskab til genrer og en narrativkompetance der er helt i top; når de feks spiller "WOW". På den anden side er deres viden tavs, da den er uformel: oplevelsen og indlevelsen står i centrum. Børnene kan sjældent agumentere for det oplevede, og det er en usystematisk viden.
Det er da vigtigt, for mig at se, at dansklæreren (og andre undervisere) giver børnene mulighed for at få en analytisk indsigt, og dermed et distanceret forhold til medierne. At forholde sig æstetisk reflektivt til medierne er at forholde sig bevidst til medierne. Det er der lærerens rolle spiller med som en skaber af et forum, et rum hvor der er plads til diskussion, hvor det er muligt at tale om medier og etik.
Jeg tænker at det centrale er, at have en bevidsthed om at børn og unge bruger og forbruger medier i deres fritid, og at det er lærerens opgave at give børnene værktøj til at få en selvstændig mediereflektion. Således at de er i stand til at vælge mellem mediernes muligheder bevidst og hensigtsmæssigt, på en etisk forsvarlig måde.
Med hensyn til den støm af realityprogrammer der findes, er det spændende at se på de grundlæggende etiske værdier der bliver fremstillet. Det er helt accepteret at det at træffe egoistiske valg - at vinderen er den stærkeste og ikke skyer nogle midler, heller ikke at undertrykke andre på sin vej til sejr. Og hvor taberne bliver udstillet som latterlige. Hvad er det for grundlæggnde etiske værdier der bliver fremstillet? Og hvilke etiske værdier vælger programmerne fra?
Knus fra Hanna
Hej Hanna,
SvarSletMeget spændende indlæg og gode pointer!
Jeg kan især godt lide det stykke, hvor du sætter spørgsmålstegn ved børns medieforbrug og mediernes etik.
Jeg tror selv, at børn meget meget let, som du skriver, "overtager" de etiske normer og værdier, som medierne dagligt udsætter dem for. -Og dette vil være både godt og skidt. Derfor mener jeg også, at vejen frem her er, som du også fastslår; at give analytisk indsigt, rum for diskussion og dermed et distanceret og nuanceret forhold til medierne. At give eleverne nogle lidt mere kritiske briller at tage på, når de kaster sig ud i medieverdenen, bliver i fremtiden underviseres og læreres fornemmeste opgave.
Jeg håber, at vi kan magte opgaven! :)
Hilsen Mette J.
Hej Mette J
SvarSletTak for din respons på mit indlæg om børn, medier og etik! Og ja, jeg tænker også at der ligger noget af en udfordring, -en stor opgave- til os som kommende undervisere i folkeskolen. Til tider føler jeg mig bestemt ikke "klædt på", til at løfte denne opgave om, at give eleverne værktøj til at forholde sig reflektivt og kritisk til de elektroniske medier.
Jeg er dog fuld af håb og fortrøstning!
Hilsen Hanna