torsdag den 18. november 2010

Når vi bliver afhængige af medier

Når vi bliver afhængige af medier.

Jeg kan tydelig huske at jeg har brugt medier i hele min skoletid, men da jeg startede i en it 10. klasse, sætte det for alvor gang i en undervisning, der var komplet styret af medier såsom smartboard, filmprojekt og fælles blog. Da jeg så startede i gymnasiet, var jeg allerede så dybt afhængig af it undervisningen, at jeg måtte ud og investere i en mini computer til skolegangen, for nu kunne jeg jo næsten ikke gå tilbage til papir og blyant, for det var jo for gammeldags og langsomt.

Jeg tror at vi mennesker meget hurtigt, lader os drage og fange af mediernes funktioner og muligheder, og det er da også sådan i dag, at mange af os næsten ikke kan leve uden vores mobil lige ved hånden, og en computer i baggrunden. Afhængigheden er en ting, men fra at afhængig og styret af medierne, og til at unge mennesker i dag er begyndt at leve deres liv igennem medierne, er en helt anden ting. Facebook, arto og andre websider, der giver folk mulighed for at iscenesætte sig selv på en enhver tænkelig måde, er i dag en realitet. Unge og vel snart også børn bruger denne iscenesættelse, dog uden at de står til ansvar eller ansigt til ansigt med rigtige mennesker, og dermed tror jeg at grænsen for blufærdighed og iscenesættelse af sig selv minimeres. Man kan ikke komme uden om, at facebook i dag er en kæmpe hit, men hvilken funktion og hensigt har websiden egentlig? Folk og specielt unge, ja nærmest konkurrer om det mest spændende liv, og jo flere ”venner” desto bedre.

Jeg tror at vi skal tænke på hvilket forhold de unge får til medierne, når de lærer at bruge medierne til iscenesættelse af sig. Medierne er en genial ide, men som stort set alle ting i denne verden, er der fordele og ulemper. Næsten alle unge har en facebook profil, og snart ender det vel også med at vores børn får en. Dette tror jeg ikke vi kan komme udenom, og derfor mener jeg det er utrolig vigtig, at vi får sat fokus på medierne i den danske folkeskole. Hvis vi sætter fokus på dette, kan vi være med til at gøre synet på medierne bredere, og i fællesskab med børnenes egen viden og erfaring, få sæt fokus på mediernes fordele og ulemper. Derved kan vi undgå denne overfladiske iscenesættelse, og derved lærer børn og unge at bruge medierne til både viden og sjov, men på en hensigtsmæssig måde. Så lad os have det i baghovedet, når vi står som nyuddannede lærere. :-)

1 kommentar:

  1. Hej Camilla
    Jeg synes det er nogle rigtig gode reflektioner du gør dig. Jeg er ret enig, især efter at have været i praktik og set hvordan 10-årige børn bruger løs af facebook. Jeg synes, dermed også det er vigtigt som lærer at undervise børn i hensigtsmæssig brug og konsekvens.

    Good weekend... under dynen (for mit vedkommende i hvert fald)

    Mie

    SvarSlet